Új fejlemények a napelemekről! Nem csak a kutyám fog napfényt hozni?

Írtam már nektek arról, hogy a kutyám a napfény az életemben, ezt itt olvashatjátok: https://manipulus.hu/a-kutyam-a-napfeny-az-eletemben/

Azóta persze minden barátomnak elhencegtem a napelem telepítés ötletével. Külön örülök neki, hogy emiatt sok ismerősöm elkezdett jobban beleásni a napelemek világába.

Már írtam, hogy én lettem kiválasztva arra a feladatra, hogy információkat keressek a napelemekről. Nos, ezt el is kezdtem megtenni és nagyon sok okos dolgot és tippet találtam ezzel kapcsolatban, de most, ahogy tovább böngésztem az interneten, hogy esetleg mire kellene még figyelni, szembe kerültem néhány nagyszerű lehetőséggel.

Ezelőtt nem is tudtam, hogy léteznek napelemes pályázatok, de kiderült, hogy vannak, ezekkel pedig még többet tudnánk spórolni!

A napelemesrendszerek.hu oldalon találtam rá arra, hogy hogyan is kell elképzelni egy ilyen napelem pályázatot. Ezen az oldalon láttam, hogy az MFB-nek, azaz a Magyar Fejlesztési Banknak van egy olyan otthonfejlesztési kezdeményezése, amit nem csak családi házakra, hanem akár társasházakra is lehet fordítani!

Ez a mi esetünkben nagyszerű, hiszen hiába vagyunk sokan a házban, ennyi embert csak sok napelemmel lehet kiszolgálni. Így tulajdonképpen azzal, hogy nem egy embernek kell kifizetnie a beruházást, nem nyertünk nagyon sokat, hiszen a napelem szükségletünk is nőtt ezzel együtt.

A napelemek pedig mindenképpen nagyon jó döntésnek bizonyulnak, így semmiképpen nem akartunk lemondani erről a projektről.

Az MFB – nél lehet igényelni egy 0% THM-es, kamatmentes hitelt, amelyet napelemek beszerzésére, szerelésére lehet fordítani. A hitel maga nagyon jó ajánlatnak tűnt, így persze jobban utánanéztem a feltételeknek is.

Ez a kedvezményesen igényelhető hitel 500.000 Ft-tól 10.000.000 Ft-ig igényelhető. A feltételek között az egyetlen, aminek tulajdonképpen egy kicsit nehezebb megfelelni, az az, hogy a teljes befektetendő összegnek a 10%-a rendelkezésünkre kell, hogy álljon.

Ez nem teljesíthetetlen, hiszen, ha valaki komolyan elgondolkozik a napelemek telepítésén, akkor az azon is elgondolkozott már, hogy miből fogja ezt finanszírozni.

Ez az összeg a társasház esetén sem lenne olyan vészes, szinte biztos voltam benne, hogy elő tudjuk teremteni ezt a kezdő összeget illetve a többi feltételnek is megfelelünk.

Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy ez is egyfajta támogatás, hiszen sokkal kedvezőbb feltételekkel tudunk hozzájutni a napelem telepítésre szánt összeghez, mintha bármelyik hitelintézethez fordulnánk.

Azt is ki lehet választani, hogy mennyi időn belül kívánjuk visszafizetni ezt az összeget, így mindenki pontosan ki tudja számítani, hogy mi az a törlesztő részlet, amit havi lebontásban vállalni tudna.

Csak egy egyszerű példát említve, ha valaki a minimum összeget veszi fel, ami 500.000 Ft, és mindezt 36 hónapos futamidőre veszi fel, akkor havonta 13.889 Ft-os törlesztőrészlettel kell kalkulálnia a jövőre nézve. Ez abszolút tartható és vállalható összeg. Persze nagyobb összegeknél nagyobb a törlesztő, de ha növeljük a futamidőt, akkor nem okozhat gondot a törlesztőrészletek havi fizetése.

Annyit fontos még megjegyezni ezzel a hitellel kapcsolatban, hogy csak olyan napelem rendszer telepítésére használható fel, amely a háztartás áramellátását fedezi, tehát senki nem tudja egy hatalmas napelem park építésére felhasználni a támogatást.  Mondjuk nincs is erre szükség, hiszen a háztartásunk áramfogyasztását bőven elegendő fedeznünk a telepített napelemekkel.

Most, hogy alaposabban utánanéztem ezeknek a dolgoknak, a legközelebbi lakógyűlésre, ahol már az előzőleg felvetett napelemekkel kapcsolatban komolyabb döntéseket szeretnénk hozni, ezt is elmondhatom a többieknek.

Az ilyen lakógyűléseken elég vegyesek szoktak lenni a napirendi pontok, például a napelemek mellett a szelektív hulladékgyűjtés is szinte állandóan előkerül, itt beszéljük meg az esetleges felújítási munkálatokat, festéseket. Ami nagyon izgalmas számomra a napelemeken kívül, az az, hogy arról is beszélni fogunk, hogy kicsit kutya barátabbá tegyük az udvart. Ha a villanyszámlákon spórolni tudunk és esetleg sikerül ezt a támogatást is megszereznünk, akkor lehet, hogy a kutyabaráttá tételt is finanszírozni tudjuk, aminek minden kutya tulajdonos szomszédom nagyon örülne velem együtt.

Jó olyan helyen élni, ahol ilyen sok kutyás gyűlt össze és nem csak egyedül kell kiállnom a kutyák jólétéért.

Ilyen sok lehetőséget rejtenek magukban a napelemes pályázatok. A feltételeknek tulajdonképpen megfelelünk, szóval már csak az a kérdés, hogy mindenki beleegyezik-e ennek a kedvező hitelnek a felvételébe, de én úgy gondolom nem lesz gond. A spórolt pénzt pedig költhetjük a kutyáinkra. A villanyszámlán megspórolt összegből például vehetnék minden hónapban plusz jutalomfalatot a kutyámnak és egy új ágyat is be kellene szereznem most már.