Végre egy kertes házba költöztünk, egy kutyus is egyből megtalált minket

A kutyusunk teljesen váratlanul, minden tervezés nélkül került hozzánk. Egyik délután, amikor hazaértünk anyukámmal, egyszer csak megpillantottunk egy fiatal, sovány, félős kutyust a garázsajtó előtt. Próbáltuk megsimogatni, de nagyon félt tőlünk, nem hagyta. Eleinte apukám azonban elkergette, mondván, biztos van gazdája, menjen haza, nekünk nem kell kutya. De a kutyus minden nap visszajárt, elkezdtünk vele játszani, a gazdáját pedig nem találtuk meg. Így végül apukám is kénytelen volt beleegyezni, hogy megtartsuk. Anyukámmal mindketten a Szuzi névre asszociáltunk, amikor ránéztünk, így kereszteltük végül Szuzinak a kutyust. Nagyon boldogok vagyunk vele, Szuzi is nagyon szeret minket és nagyon hálás, hogy befogadtuk. Most már megerősödött, bátor, vidám kutyus és nagyon jó házőrző.

Az előző lakásunkban nem lehetett kutyánk, akármennyire is könyörögtünk, mert a szüleink nem akartak állatot abba a kicsi lakásba. Nemrég költöztünk be az új házba, úgyhogy Szuzi megérezte, mikor kellett jönnie. Az előző lakásunk tényleg nagyon kicsi volt, a nővéremmel egy szobában laktam. Most már az új házban külön szobánk van szerencsére, úgyhogy van privátszféránk és a cuccaink is végre rendesen elférnek. A régi lakás is jó állapotban volt, csak igazából mindig is kertes házról álmodoztunk, és most végre kaptunk egy ajánlatot, ami lehetővé is tette a költözést. A régi lakásnak nagyon hamar találtunk vevőt szerencsére. Nem kellett sokat vesződni a felújításokkal, mert szépen rendben, karban volt tartva. A jogi részeket kellett nagyobb odafigyeléssel elintézni, ügyvédet keresni, elvégezni a papírmunkát precízen, hogy minden meglegyen. Az energetikai tanúsítványt is el kellett intézni, hiszen 2012. január óta minden eladó ingatlanra kötelező kiállíttatni egy tanúsítványt. Ezzel hitelesen tudjuk tájékoztatni a vevőt a lakás energetikai minőségéről.

Az e-tanusitas.eu oldalon foglalkoznak energetikai tanúsítvány elkészítésével, mi is őket bíztuk meg vele, mert nagyon jók az ajánlásaik. Most már én is tudom, hogy mi a menete egy energetikai tanúsítvány kiállításának. Felvesszük a kapcsolatot a céggel, akik felírják az adatainkat és továbbítják a területileg illetékes mérnök kollégájuk felé. A mérnök egy időpontegyeztetés után eljön egy helyszíni felmérésre, ami során leméri az ingatlan lehűlő felületeit, a padlót, a födémet, a nyílászárókat és azok tájolását, a fűtési rendszert és a melegvíz-előállító rendszert. Ezeket az adatokat továbbítja a cégnek, akik kiszámolják és elkészítik az energetikai tanúsítványt. Ilyenkor az épületeket besorolják a 12 kategória egyikébe. Ezek az energetikai osztályok mutatják meg, hogy mennyire számít korszerűnek egy épület AA++-tól JJ-ig. 2020 után nem építhető CC kategóriánál rosszabb besorolású épület, ez a követelményeknek megfelelő szintet jelenti. Az energetikai tanúsítványt csak az adásvételi szerződés aláírásakor kell átadni a vevőnek, úgyhogy ilyenkor már az árat sem fogja befolyásolni. Azonban a jövőben várható, hogy az eladó épületeket csak az energetikai besorolás feltüntetésével lehet majd hirdetni.

A mi lakásunk egy elég jó besorolást kapott, nem is meglepő, hiszen nem egy régi építésű házról van szó, ami ráadásul gyakran lett felújítva, igényesen karbantartják. Így nem is csoda, hogy gyorsan új gazdára talált. Az adásvételi szerződésbe bele kell írni a tanúsítvány hitelesített azonosítóját. Igény esetén, ha gyorsan szükségünk van erre, már a helyszíni felmérést követő 6-12 órán belül megkaphatjuk az azonosítót SMS-ben. A dokumentumot pedig kérhetjük e-mailben vagy futárszolgálattal. A dokumentum mellé megajándékoznak egy Ingatlan Kisokossal, amiben ingatlanokról, háztartásról, otthoni energiatakarékosságról olvashatunk és az eredeti ára 4000 Ft. A dokumentumot már 24 órán belül, sürgősségi felár nélkül kézbesítik. Nagyon rugalmas munkavégzés jellemzi őket, hétvégén és az esti órákban is elérhetjük őket, bármikor a rendelkezésünkre állnak. Nagyon jól szervezett, összeszokott, szakképzett mérnök csapat dolgozik itt, úgyhogy garantált a minőségi munkavégzés. Mi sem csalódtunk bennük, mindenkinek melegen ajánljuk az e-tanusitas.eu-t.