Egy nagy családban elfér még egy kutya is – de csak ha jól gazdálkodunk

Az amúgy sem túl kicsi családunk immár egy új taggal büszkélkedhet: kaptunk egy kiskutyát, akit Málnának neveztünk el. Nagyon oda vagyunk érte, egy csomó könyvet elolvastunk a kiskutyák tartásáról, neveléséről, nagyon odafigyelünk rá, hogy boldog és szófogadó kutyust neveljünk belőle. Négyen vagyunk testvérek, van egy nővérem, egy húgom és egy öcsém. Az öcsénk a legkisebb, el van kényeztetve a sok lány között, mindig is sokat babusgattuk. Örültünk neki, amikor megtudtuk, hogy fiú és nem egy negyedik lánnyal kell megosztani a fürdőszobát. Ő még persze gyerek, ezért kedves, de nemsoká elkezd kamaszodni, onnantól kezdve meg már mindegy, hogy fiú-e vagy lány, úgyis talál veszekednivalót – így volt ez a többi tesóm és köztem is. Nyilván mindemellett nagyon szeretjük egymást, de minden testvér között akadnak nézeteltérések. A szüleink kitűnően menedzselik a családi teendőket, pedig tudjuk, hogy sokszor nem könnyű velünk, még ha nem is szándékosan tesszük.

Mondanom sem kell, hogy nemhogy egy, de négy gyerek micsoda költségekkel jár a szülők számára. Szerencsére mindketten elég jól keresnek és gazdálkodnak is, úgyhogy ezzel nincs probléma. De ez nem jelenti azt, hogy szórjuk a pénzt, nem szeretünk feleslegesen költeni, mindig csak azt vásároljuk meg, amire szükségünk van. Ez a környezetvédelem szempontjából is nagyon fontos. Málnának a régi kerítésünk deszkáiból épített apa kutyaházat, annyira jó lett, hogy meg sem mondanád, hogy egy újrahasznosított tákolmány. A rezsivel való spórolás alapvető dolognak számít nálunk. Akármennyire is imádok (főleg így télen) a forró zuhany alatt főni akár fél órát is, ezt csak nagyon ritkán engedem meg magamnak, inkább spórolok a vízzel és gyorsan megvagyok. Energiatakarékos égőket használunk, azt is csak szükség esetén, amennyit muszáj. Az ilyen és ezekhez hasonló háztartási és környezetvédelmi praktikák alapvető részét képezik az életünknek gyerekkorunk óta.

Egy forradalmi újdonság is beköszöntött hozzánk nemrég, ami az energiafelhasználást illeti: a szüleim befektettek egy napelem-rendszerbe. A nagybátyáméknak már van, és a szüleim látván, hogy ez jó, eldöntötték, hogy ők is beruháznak pár napelem modulra a tetőre. A nagybátyámék egy napelempályázat keretein belül szerezték be a rendszert, itt mindent meg lehet tudni ennek a menetéről: http://napelempalyazatok.hu. A napelemek segítségével végre megszabadulhatunk a villanyszámlák költségeitől, és még a károsanyag-kibocsátás ellen is teszünk vele. Ezt úgy érik el, hogy a napelemek a tetőn folyamatosan termelik az áramot. Ez azt eredményezi, hogy több áram fog keletkezni, mint amennyit felhasználunk a háztartásban. A többletáram feltöltődik a hálózatra, ezért pedig a szolgáltató fizetni fog nekünk. Így tudjuk elérni, hogy kinullázódjon a villanyszámla. A professzionálisan kivitelezett napelem-rendszernek általában 8-10 éven belül térülnek meg a költségei. Ha időben tervezünk, ez nagyon megéri.

itt

Senki számára nem újdonság persze, hogy a napelemrendszer telepítése elég költséges, komoly befektetést igényel. Emiatt jött annyira jól nekünk és a nagybátyáméknak is a napelemrendszer pályázat, amit szintén itt találtunk, a napelempalyazatok.hu oldalon. A lakossági energiahatékonysági hitelprogram keretein belül egy állami pályázatot lehet elnyerni bármely magyar lakosnak. A 0%-os kamatozású hitelt nemcsak napelem-rendszerre, hanem napkollektorok, hőszivattyúk telepítésére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszigetelésre és nyílászárók cseréje is lehet fordítani. Ez a hitel a lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energiafelhasználásának növelését célozza. Magánszemélyek, lakásszövetkezetek és társasházak is pályázhatnak a 105,2 milliárd Forint keretösszegű programra, amelyből minimum 500.000, maximum 10 millió forintnyit nyerhetünk el. Ha eleget teszünk a feltételeknek, bele is vághatunk.

Szerencsére a szüleimnek sikerült elnyerni a pályázatot, úgyhogy hamar felkeresték a napelempalyazatok.hu ügyfélszolgálatát a megadott telefonszámon. A kivitelező eljött személyesen egy helyszíni felmérésre, mert csak így tudja pontosan megállapítani, hogy a tetőszerkezet és a hely alkalmas-e egyáltalán napelemek telepítésére. Végül talált egy teljesen alkalmas helyet a tetőn. A szüleimmel ezt követően leült egy részletes megbeszélésre arról, hogy mennyit fogyasztunk, mik az igényeink, és ez vajon hogy fog változni a jövőben. Ha például új hűtőt vagy klímát szeretnénk majd beszerezni, az befolyásolhatja az energiafogyasztást, úgyhogy nagyobb inverterre lehet szükség, mint a mostani állapotban. Mi azonban nem terveztünk ilyesmit, úgyhogy a tervek alapján végül elkészült a professzionálisan telepített napelem-rendszer.