Az ismerős gazdi megdöbbentő hírt közölt velem

Néhány éve került az életembe Morzsi, a kiskutyám. Ajándékba kaptam a legjobb barátaimtól, akik jól tudták, hogy mennyire szeretem az állatokat. Ennek ellenére nagyon megijedtem, amikor megkaptam Morzsit, hiszen egy kutyus rendkívül sok odafigyelést, türelmet és energiát követel. Az ijedtség azonban nem tartott sokáig, a kutyával hamar összeszoktunk és nagyon jó barátok lettünk.

Morzsinak köszönhetően rengeteg új élmény ér engem. Sosem gondoltam volna, hogy a kutyasétáltatás közben ilyen sok emberrel lehet beszélgetni, ismerkedni. Gyakran idegenek szólítanak le, és simogatják meg a kutyusomat, valamint más gazdák kezdeményezik az állataink ismerkedését. Ezek a beszélgetések sokszor feldobják a napomat, a hangulatomat.

Vannak olyan gazdik, akikkel már rendszeresen beszélgetek, hiszen ugyanoda hordjuk az állatainkat futkározni. A legszorosabb kapcsolatot Évával sikerült kialakítanom, akinek egy csodaszép kutyája van. Szinte minden nap beszélgetünk, a legtöbbet nyilvánvalóan a házikedvenceinkről. Ma reggel azonban egészen más témát hozott fel. Közölte velem, hogy a következő hónapban nem fogunk találkozni, mivel beköltözik az Addiktológiai- és Családkonzultációs Központba a függősége, az alkoholizmus leküzdése érdekében. Rendkívül megdöbbentett, amit hallottam, hiszen sosem gondoltam volna, hogy Évának ilyen gondjai vannak, egyáltalán nem láttam rajta.

alkoholizmus

Éva elmondása szerint egy 28 napos felépülési programban fog részt venni az Addiktológiai- és Családkonzultációs Központban. Először egy állapotfelmérésen vett részt, amelyen felmérték az igénybe vehető erőforrásokat, lehetőségeket. Ezután a központ munkatársai javaslatot tettek a megoldáshoz vezető cselekvéssorra, intervenciókra. A javaslat szerint érdemes beköltöznie egy szűk hónapra a Központba, hogy a felépülése végre sikerüljön.

Az eddig csak kutyákról beszélő nő, meglepő őszinteséggel mesélt a lassan két éve tartó függőségéről, amit elmondása szerint sokáig nem akart beismerni. A családja segítségével mára már tisztán látja a helyzetet, szeretne felépülni a betegségből.

Éva a Központról rendkívül bizakodóan mesélt. Az alkoholizmust 70-75%-os hatékonysággal kezelik, saját tapasztalatokkal rendelkező addiktológiai szakemberek segítségével. Az Addiktológiai- és Családkonzultációs Központban a már több mint hét évtizede használt és működő Minnesota-modellt alkalmazzák.

Remélem, hogy egy hónap múlva ismét találkozok Évával a parkban és jó híreket fog közölni velem. Tiszteletre méltó, hogy ilyen határozott és szeretne felépülni. Nagyon szurkolok neki.