A méltányos kereskedelem alól a toner sem képezhet kivételt

Volt egy órám az egyetemen, amit nagyon nem szerettem. Már előre tudtam, hogy a következő 1,5 óra dög unalmasan fog telni, pedig még el sem kezdődött az előadás. Érthető volt ez, hiszen ez az óra nem kötődött tematikájában ahhoz a szakhoz, amit tanultam, de nem csak én voltam ezzel az érzéssel így. Más szaktársamnak sem volt a szívügye, ezért igyekeztünk minimális energia befektetésével túlélni a félévet ebből a tantárgyból. Egy témakör érdekelt csupán az anyagból, még pedig a méltányos kereskedelem kérdésköre. Alapvetően nem érdekeltek a gazdasági tárgyak. Nem volt hozzájuk érzékem, nem izgattak a matematikai modellek és számítások. Azonban a méltányos kereskedelem esetében nem csak modelleztünk és számoltunk. Mivel ez a dolog elég szubjektív, lehetőségem volt arra, hogy végiggondoljam a dolgot a saját szemszögemből. Arra jutottam, hogy szinte minden nap találkozok ezzel a fogalommal a hétköznapjaim során, csupán nem figyelek fel erre a jelenségre.

Például akkor is, mikor azon vacillálok, hogy a sarki kisboltba ugorjak – e le azért, amire szükségem van, ami ugyan drágább de közelebb van, vagy pedig menjek el a messzebb lévő szupermarketbe, ahol olcsóbbak a termékek. Mindkét felet meg lehet érteni ebben az esetben, én azt gondolom. A kisboltban azért drágábbak általában a dolgok, mert ezeket kis vállalkozók üzemeltetik, és a beszerzésük, boltba szállításuk komoly pénzekbe kerül nekik. Nem beszélve arról, hogy ezek sok esetben családilag vannak fenntartva, nem úgy, mint a nagy üzletláncok, akik nagy tételekben vásárolnak, és úgy is sok hasznot tudnak behajtani a vásárlásokon, ha a nagykereskedelmi árakhoz képest csak kicsivel adják el drágábban a portékáikat. Éppen ezért én magam a nagy bevásárlásaimat általában szupermarketben intézem, és akkor, ha csak valami apróságra van szükségem, netán egy – két dologra, azt pedig kisboltokban veszem meg, hogy az ő munkájukat is támogassam. Mert ez nagyon fontos dolog, támogatni kell a kisvállalkozókat is.

Ugyanez érvényesült akkor is, amikor tonert kerestem a nyomtatómba. Mivel még mindig egyetemre járok, minden vizsgaidőszakban vagy akár a szorgalmi időszakban is nagyon sok mindent kell kinyomtatnom. Egy idő után megelégeltem, hogy folyton nyomdákba kell szaladgálnom, ami egyrészt időigényes volt, másrészt elég sok pénzbe is került. Ugyanis az oldalankénti nyomtatás nem volt túl olcsó, de nem tudtam mit tenni, nyomtatnom azt kellett, mert nagyon nem szeretek laptopról tanulni. Mindig megfájdul előbb a fejem, később a szemem is. Ezért úgy döntöttem, hogy veszek magamnak egy nyomtatót. Úgy voltam vele, hogy amennyi pénzt már otthagytam nyomdákban nyomtatásra, annyiból már vehettem volna magamnak egy saját nyomtatót. Az pedig sokkal kényelmesebb, és nem kevés időt lehet vele megspórolni. Ki is választottam egy modern és mutatós darabot, aminek a márkája is ismert volt. Ez amiatt volt fontos a számomra, mert sok ismerősöm beleesett abba a hibába, hogy a küllem vezérelte őket a választásukkor, és utána pedig nagyon nehezen találtak tonert a nyomtatójukba. Mivel nekem elég volt a sok szaladgálás korábban a nyomtatás miatt, ezt szerettem volna megelőzni. Éppen ezért tettem le a voksom egy olyan darab mellett, amiről azt gondoltam, hogy a tonercsere nem fog gondot okozni a későbbiekben. Van a közelünkben egy kis papír – írószer bolt, ahonnan korábban édesanyámnak vettem a tonert, amíg még vele éltem. Sosem volt baj a minőséggel, raktáron is mindig volt, csak az volt az egyetlen gond, hogy borzasztó drágán lehetett csak ott megvásárolni. Mivel anyukám szeret ragaszkodni a régi, jól bevált dolgaihoz, nem váltott, hiába mondtam neki, hogy ma már vannak ennél jóval olcsóbb és egyszerűbb megoldások is.

Ezt tapasztalatból mondom, mert eleinte nem ismertem más megoldást én magam sem, így a régi helyről szereztem be a tonert. Amikor az egyik ismerősömnek panaszkodtam erről a nem túl diákbarát árú helyről, teljesen meg volt rökönyödve. Ugyanis ő már régóta az internetről rendeli a szükséges eszközt, ahol ráadásul a kiszállítás is ingyenes! Kértem, hogy árulja el nekem az oldal nevét, hogy én magam is körülnézhessek kicsit, hogy mi hogy történik akkor, ha az ember ezt a szolgáltatást választja. Akkor hirtelen nem jutott eszébe a weboldal pontos neve, de azt mondta, hogyha beírom a keresőbe, hogy Toner | Ingyenes Kiszállítás, akkor megtalálom azt, amit keresek. Így is tettem, és egy nagyon szimpatikus weboldalt találtam, ahol végül megtaláltam a problémámra a megoldást.

Ez pedig a nyomtatoalkatresz.hu weboldal volt, ahol annyiféle lehetőség közül lehet választani, hogy szerintem nincs olyan, hogy valaki ne találná meg a számára megfelelő megoldást. Mivel egy HP nyomtatót vettem, értelemszerűen ilyen tonert is kerestem, ami bele fog illeni. Amikor rákattintottam a márka jelzésére, teljesen elképedtem, hogy mennyi lehetőség van, amiből lehet válogatni. Meg sem tudtam számolni a rengeteg típust, csak görgettem le a kurzorral, és még mindig ugráltak a szemem elé a újabbnál újabb lehetőségek. Ez számomra azért volt meglepő, mert a régi helyen, ahonnan beszereztem a tonert, csak néhány típus volt, így az ember könnyen koppanhatott, ha ezzel nem volt tisztában.

Miután kiválasztottam a megfelelő darabot, következett a megrendelés. Mindenképp házhoz szerettem volna kérni a terméket, ugyanis akkor a vizsgaidőszak kellős közepén voltam, és szinte egész nap otthon tanultam. Így egyszerűbb és kényelmesebb volt, számomra megérte az a némi plusz idő, mintha csomagpontra rendeltem volna a nyomtatóhoz való tartozékot. Mint azt korábban a barátom is említette, a kiszállítás ingyenes volt, amit én nagyon pozitív dolognak találtam. Ugyanis alapjáraton egy nyomtató tonerének a cseréje nem egy olcsó mulatság, így sokat tud jelenteni, ha legalább a szállítási díj lejön a költségekből. Akkor döntöttem el végleg, hogy megrendelem a terméket, amikor láttam, hogy úgy is olcsóbban jönne ki a rendelés, ha a vállalat felszámolna egy általános szállítási díjat, mintha a sarki papír – írószer boltban vásárolnék, mint korábban! Nagyon meg voltam elégedve a választott szolgáltatással, és eldöntöttem, hogy anyukámat is megpróbálom rávenni, hogy térjen át ő is a rendelésre ahelyett, hogy boltba szaladgáljon a drága tonerért. A kiszállítás is sokkal gyorsabb volt, mint ahogyan azt vártam. Ugyanis a munkanapokon aznap délig leadott rendeléseket a cég a következő munkanapon 8 és 17 óra között ki is szállítja! Nekem nagyon sokat jelentett ez a gyorsaság, hiszen a vizsgaidőszakban minden perc kincset ér, amit tanulásra lehet fordítani. Ehhez nekem nyomtatott lapok kellettek, mint korábban említettem, így igen kevés idő esett ki a tanulásomból a vállalatnak köszönhetően. Azóta is tökéletesen működik a nyomtatóm, és azt hiszem, hogy az már biztos, hogy nem ez volt az utolsó rendelésem erről a weboldalról.